Clubcolumn: Vrijwilligers, een levensader van SVC’08
SVC'08
Print

Clubcolumn: Vrijwilligers, een levensader van SVC’08
Datum nieuwsbericht: 05-04-2018

Clubcolumn: Vrijwilligers, een levensader van SVC’08

Onlangs hebben wij u via social media gevraagd wat voor maandelijkse bijdrage u graag op de website zou willen zien. De meerderheid koos voor een 'Column over verenigingszaken'. Hieronder de eerste bijdrage in deze maandelijkse terugkerende rubriek.


Vrijwilligers, een levensader van SVC’08

Binnenkort bedankt SVC’08 hun vrijwilligers en medewerkers door middel van een avond die volledig in het teken staat van hun. Zij worden bedankt voor de tijd die zij, vaak wederom weer, in de club hebben gestoken en krijgen daarvoor een uitgebreid diner voorgeschoten (gemaakt door vrijwilligers) en er wordt gezorgd voor muzikaal entertainment waar, onder het genot van ‘natjes’, op meegezongen en gedanst kan worden. Deze ‘natjes’ worden geschonken door selectiespelers en –speelsters, die normaal voor de bar staan terwijl de vrijwilligers dan achter de bar staan. Een avondje omgekeerde wereld. De manier van SVC’08 om hun vrijwilligers en medewerkers te bedanken.

Bijna uniek in de regio

Dat SVC’08 kan teren op zo’n grote groep vrijwilligers, en daarmee niet hoeft na te denken over bijvoorbeeld betaalde krachten of speciale regelingen, maakt de vereniging bijna uniek in de regio. Want steeds vaker hoor je verenigingen die ouders meer en meer verplichten om bijvoorbeeld achter de bar te staan, of een regeling treffen waar de contributie omhoog gaat en deze omlaag geschroefd kan worden door vrijwilligerswerk voor de vereniging te doen, of simpelweg zaken uitbesteden aan betaalde krachten. Dingen die bij SVC’08 niet nodig zijn, dankzij de vele vrijwilligers.

Het kan altijd beter

Is het qua vrijwilligerswerk dan allemaal zogezegd ‘hosanna’? Daar kunnen we kort en krachtig over zijn: helaas niet. Ondanks de grote hoeveelheid vrijwilligers binnen SVC’08, zien we dat deze wel wat onevenredig verdeeld zijn. Zo hebben we bijvoorbeeld een enorm veel trainers en leiders (geen slechte zaak natuurlijk), maar achter de bar en in de keuken is de werkdruk regelmatig erg hoog, en ook binnen bepaalde commissies zien wij dat het werk vaak door een (te) kleine groep vrijwilligers gedaan moet worden. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als wij als vrijwilligers eens zouden kijken of wij in de mogelijkheid zijn om onze ‘vrijwilligerstijd’ (een klein beetje) te kunnen verleggen naar de plekken waar het meer nodig is.

Nieuwe vrijwilligers

Maar wat natuurlijk nog mooier zou zijn is dat de leden die op dit moment geen of weinig tijd steken in vrijwilligerswerk voor ‘hun cluppie’, en wel een uurtje (of twee) overhebben, zich aanmelden om te helpen waar men hulp kan gebruiken. Nieuwe leden worden tegenwoordig al gevraagd wat zij (vrijwillig) voor de club kunnen betekenen (kanttekening: wat doen we er vervolgens eigenlijk mee?). Zo’n mooi gezegde als ‘vele handen maken licht werk’ is, zeker bij vrijwilligerswerk, natuurlijk zeer van toepassing; op het moment dat het vrijwilligersbestand groter wordt, zullen de uurtjes die eenieder erin hoeft te steken minder worden.

Werk van maken

Kanttekening daarbij is wel dat leden vaak wel willen, maar zich niet uit hunzelf op zullen geven. Hiervoor hebben zij vaak even een ‘duwtje in de juiste richting’ nodig. Ik zou voorstellen om hiervoor een beroep te doen teamgenoten en vrienden binnen de vereniging; SVC’08 staat per slot van rekening toch bekend om de ‘familiaire’ omgang tussen alle leden onderling?! Stel je teamgenoten eens de vraag: “Wat doe jij voor de vereniging?” of beter nog: “Wat zou jij kunnen doen voor de vereniging?”. Misschien komt hier wel uit dat jullie beiden iets voor de vereniging zouden kunnen betekenen. En bovendien: met z’n tweetjes is het vaak nog leuker en gezelliger ook dan dat je het in je ‘uppie’ moet doen, toch?

Vrijwilligerscoördinator?

Belangrijk is echter wel dat het duidelijk moet zijn waar en hoe vrijwilligers zich zouden kunnen opgeven en vooral ook bij wie. Misschien handig om hiervoor een pagina om onze website te maken met daarbij een bijbehorend e-mail adres waar mensen hun bereidwilligheid naartoe zouden kunnen sturen? Want hoeveel mensen weten er nu eigenlijk dat SVC’08 een ‘Vrijwilligerscommissie’ heeft? Alleen deze commissie al kan de nodige hulp gebruiken; want is stevig onderbezet. Ik zou zeggen: laten we bij het begin beginnen! Hoe mooi zou het zijn dat er per direct iemand opstaat en de taak op zich neemt om zich actief op te stellen voor het werven van vrijwilligers en daarnaast de coördinatoren, voorzitters en/of verantwoordelijken van commissies op de hoogte stelt van de leden die bereidwillig zijn om de handen uit de mouwen te steken?

Of zijn dromen bedrog?

Misschien is het een ideaalbeeld waar we nooit aan zullen kunnen tippen, maar positief als ik ben, denk ik dat het wel kan. Om zelf de aftrap te nemen stel ik voor dat alle bereidwillige leden zich voor nu alvast kunnen melden bij het Webteam op webteam@svc08.nl. Laten wij met z’n allen ervoor zorgen dat de toekomst van ‘ons cluppie’ garant staat, want vrijwilligers zijn toch één van de levensaders van onze vereniging. En wie weet zien wij elkaar dan op de volgende medewerkersavond en proosten we op wat wij hebben bijgedragen en wat wij gaan bijdragen aan onze prachtige vereniging!

 

Wij horen graag uw mening over deze bijdrage. Wilt u ook eens een column schrijven over verenigingszaken die wel eens de aandacht verdienen binnen SVC'08? Neem dan contact op met het Webteam via webteam@svc08.nl.

Bezoek onze Facebook pagina.

Reacties

Onderstaand vind je alle reacties op dit nieuwsbericht en de mogelijkheid om zelf een reactie toe te voegen. Een reactie verschijnt niet direct op deze pagina, deze moet eerst worden goedgekeurd door de beheerders van de website.

Reactie toevoegen

Recente Uitslagen

16-03 Soccer Boys 1 - SVC'08 1 3-2
18-03 SVC'08 1 - RKDEO 6 3-2
16-03 HVV JO19-5 - SVC'08 JO19-2 3-2
16-03 SVC'08 VR2 - Nootdorp VR2 2-7
16-03 WDS VE1 - SVC'08 VE2 5-0
16-03 Noordwijk VR1 - SVC'08 VR1 4-2
16-03 Ariston'80 4 - SVC'08 4 4-0
16-03 SVC'08 3 - DWO 4 8-3
16-03 HVV JO17-6 - SVC'08 JO17-3 4-4
16-03 SVC'08 9 - Graaf W II VAC 1 1-0
Meer uitslagen

Hoofdsponsor

Jeugdsponsor

Laatste Tweets

Woensdag 20 maart 2019
RT @Haagsamvoetbal: Robin den Dulk nieuwe trainer @SVC_08 2 https://t.co/XTqQbZBTWI https://t.co/xmyTYK2NUa

Woensdag 20 maart 2019
RT @HaagVoetbal: Sir Winston Cup: HBS via pingels naar kwartfinale ten koste van SVC'08 - https://t.co/6pFTG6Cb08 https://t.co/JOUYiw67tN

Dinsdag 19 maart 2019
RT @Haagsamvoetbal: . @official_rafc , @AVVZeeburgia , @Purmersteijn , @KRSVVredenburch en @vvwilhelmus aanwezig bij de Martin Jol Cup op 3…Sponsors

HBK belastingadviseurs & accountantsEigendaal & van RomondtEVE maatvoeringZarautzBoeg NauticINGEsso ScheveningenDe Rijk magazijninrichtingASTA CasinoDe Lens
Zuurmond WoninginrichingNotariskantoor Ellens & LentzeCafé De RenbaanTK TrainingskampenBeltonaKika KInderen KAnkervrijHG HuizenbeheerTheo's busreizenKoop bij de sponsors van SVC'08